البته این نکته را هم نباید فراموش کرد که بورس کالا تنها یک بستر متفاوت برای خریدوفروش خودرو است و تغییر چندانی در سیاستگزاری های کلان ایجاد نخواهد کرد. ساخت خودرو در کشور به واردات قطعات و درنتیجه انجام معاملات دلاری وابسته است و در واقع نرخ دلار، قیمت واقعی خودرو را مشخص می کند؛ مانند روزهای اخیر که با افزایش نرخ دلار، تمام خودروهای بازار در حال تجربه افزایش قیمت هایی سرسام آور هستند.
این درحالی است که با استناد به این سخنان، برخی کارشناسان معتقدند وزارت صمت مخالف عرضه خودرو در بورس کالاست. یکی از این کارشناسان گفت: «قیمت های بورس به تدریج مبنا قرار می گیرد، البته نمی دانیم در قرعه کشی ها، چگونه منافع مردم در نظر گرفته می شد؟ ازسویی اگر قیمت خودروها بالاست، یعنی باید عرضه خودرو را با واردات یا با تولید داخل زیاد کنیم. سامانه یکپارچه قرعه کشی نیز مشکلاتی داشت که درباره آن صحبت نمی کنیم، در آنجا خودروساز هم دچار مشکل شد!»
عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
ازسوی دیگر وزیر صمت نیز چند روز قبل با بیان همین موضوعات گفت: « اگر خودرو در شرایط غیرحرفه ای و بدون برنامه عرضه شود شاهد افزایش قیمت ها خواهیم بود، به همین دلیل با عرضه خودروهای وارداتی در بورس، به دنبال شفافیت در معاملات هستیم.»
به عبارت دیگر بورس کالا شاید با حذف دلالان موجب کاهش قیمت جزیی خودروها شود، ولی درنهایت ارزش دلار است که تاثیر مستقیمی بر قیمت خودرو دارد.
البته با وجود همه این اظهارنظرها، سخنگوی وزارت صمت در یک برنامه تلویزیونی صحبت هایی را مطرح کرد که نشان می دهد وزارت صمت، چندان هم با عرضه خودروها در بورس موافق نیست و گویا فعلا چارهای جز موافقت با این موضوع ندارد.
همچنین پیش بینی می شود اگر عرضه خودرو در بورس کالا به هر دلیلی متوقف شود، بدون شک پس از مدت کوتاهی شاهد جهش قابل توجه قیمت خودرو در بازار آزاد خواهیم بود. متاسفانه چنین اتفاق شوکه کننده ای قبلا در بازار سکه و طلا نیز تجربه شده است.