در این نامه با اشاره به شرایط خودروهای وارداتی گفته شده است «در نحوه محاسبه میزان مجوز برای واردات ماشین آلات با عمر ۵ تا ۱۰سال ساخت (وفق ماده ۴ و جدول به پیوست نامه مذکور جهت سهولت در محاسبه میزان مجوز ارسال می شود. از ۵۰ تا ۹۰ هزار تن، یک دستگاه و بیش از آن به ازای هر ۹۰هزار تن یک دستگاه اضافه می شود. بنابراین معادن به میزان عملیات بیش از ۹۰ هزار تن، به عنوان فرض ۹۱ هزار تن، مشمول دریافت ۲ دستگاه هستند.» همچنین در بند ۳ این نامه اعلام شده که با توجه به ابهام در نحوه محاسبه میزان مجوز «معادنی که حائز شرایط ماده ۱ بخشنامه باشند (با هر تناژ فعالیتی) می توانند صرفا برای انجام عملیات معدنی در معدنی که بهره بردار یا پیمانکار آن هستند، بدون محدودیت در تعداد، نسبت به واردات ماشین آلات بدون سابقه ساخت داخل تا سال ساخت ۲۰۱۷ میلادی اقدام کنند.» با توجه به آن که برخی ماشین آلات معدنی در کشور تولید می شوند، در این نامه عنوان شده است خودروهایی که ساخت داخل مشابه ندارند امکان واردات بدون محدودیت در تعداد را خواهند داشت. همچنین واردات ماشین آلات نو یا با عمر زیر ۵سال بدون محدودیت به شرط فروش آن در کشور آزاد شده است.
پایان آذرماه؛ زمان نهایی معادن برای ثبت درخواست
در بخشی از این نامه عنوان شده است که تنها به درخواست واردات اعلام شده از سوی سازمان های صمت استان ها پاسخ داده شده و به تقاضای مستقیم از وزارت صمت و دفتر بهره برداری معادن ترتیب اثر داده نمی شود. در همین راستا سرپرست دفتر بهره برداری معادن نیز در نامه خود به رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران و بهرامن، رئیس خانه معدن ایران در خصوص مجوز واردات ماشین آلات معدنی آورده است: «با عنایت به ضرورت تامین ماشین آلات مورد نیاز بخش معدن، کلیه تقاضاهایی که پیش از صدور بخشنامه شماره ۱۵۴۹۱۱/۶۰ مورخ ۱۴۰۱.۰۶.۲۲ معاونت متبوع، توسط سازمان های استانی به این اداره کل ارجاع شد، به منظور تسریع در روند صدور مجوز، وفق فرآیند سابقه مورد بررسی و تصمیم گیری قرار گرفته است. بنابراین مراتب در قالب لیستی شامل معادن و میزان مجوز واردات تخصیص یافته به ایشان طی نامه شماره ۱۸۶۱۶۱/۰۶ مورخ ۰۲/۰۸/۱۴۰۱ که به پیوست ایفاد می گردد، با هدف اطلاع رسانی به متقاضیان به ادراه کل صمت استانی ابلاغ شده است. درهرحال معادن فرصت دارند تا انتهای آذرماه نسبت به ثبت درخواست واردات در سامانه جامع تجارت اقدام نمایند. در غیر این صورت این مجوز کان لم یکن تلقی شده و متقاضیان باید وفق شرایط بخشنامه مذکور، تقاضای خود را از طریق اداره کل استانی دنبال نمایند. با عنایت به موارد مطروحه و فوریت موضوع، خواهشمند است اطلاع رسانی لازم به واحدهای معدنی عضو این مجموعه صورت گیرد.»
مجوز واردات خودروهای معدنی در شرایطی صادر می شود که این بخش از بازار خودرو کشور نیز مانند سایر سگمنت ها با کمبود خودروهای ساخت داخل مواجه است. به نظر می رسد تولیدکنندگان بزرگ داخلی در این سال ها نتوانسته اند آن طور که باید و شاید نیاز بازار را تامین کنند. براساس آمارها متوسط عمر ماشین آلات معدنی کشور بالای ۳۰سال است، در حالی که معادن برای نوسازی ناوگان حمل ونقل خود به حدود ۲۰هزار دستگاه انواع ماشین آلات معدنی نیاز دارند. پیش از این نیز رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به ناتوانی تولیدکنندگان داخلی درخصوص تولید برخی مدل های ماشین آلات سنگین معدنی عنوان کرد: «باید بخشی از نیاز کشور به ماشین آلات معدنی و راه سازی از طریق واردات تامین کنیم. در غیر این صورت بخشی از تولیدمان در بخش معدن و همچنین پروژه های راه سازی با مشکل مواجه خواهد شد. عبدالوهاب سهل آبادی در این خصوص بیان کرده بود: «بخشی از ماشین آلات مورد نیاز بخش صنعت کشور در داخل تولید می شود با این حال ماشین آلات راهسازی و معدنی همچون بیل مکانیکی، لودر، بولدوزر و غیره در کشور تولید نمی شود و باید از طریق واردات تامین شوند.» وی خاطرنشان کرد که شرکت هایی مانند هپکو از توان خوبی برای تولید ماشین آلات صنعتی برخوردارند، اما هیچ گاه توانی برای تولید ماشین آلات سنگین نداشته است.