صادرات بنزین نزدیک به صفر
به گواه آمار صادرات بنزین هماکنون نزدیک به صفر است. مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش صادرات بنزین را توقف کردهاند تا حجم ذخایر استراتژیک بنزین بهبود یابد اما وضعیت مصرف بهگونهای رقم خورده است که به نظر میرسد حداقل در کوتاهمدت با این روند امید به صادرات بنزین نخواهیم داشت، در بلندمدت نیز اگر مصرف کنترل شود ممکن است با آمدن پالایشگاه شهید سلیمانی دوباره به صادرکننده بنزین تبدیل شویم اما اکنون مساله اصلی، تامین بنزین برای مصرف روزانه است.
باتوجه به شرایط حالحاضر کشور افزایش قیمت بنزین دور از ذهن است بنابراین کنترل مصرف با افزایش قیمت صورت نخواهد گرفت به همین جهت به نظر میرسد شرکت ملی پالایش و پخش چارهای به جز واردات بنزین ندارد. اما در بودجه سال جاری ارزی برای واردات بنزین در نظر گرفته نشده بنابراین موضوع تهاتر نفت با بنزین محتملترین سناریوی پیش رو است. از سوی دیگر دولت و مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش میتوانست روی کمک سوخت سیانجی حساب کند. درحالحاضر ۲۳ تا ۲۴میلیونمتر مکعب به صورت روزانه سیانجی در کشور مصرف میشود که این میزان مصرف سیانجی عملا از مصرف بنزین کاسته است. مسئولان صنعت سیانجی معتقدند اگر دولت هماکنون فکری به حال این صنعت کند تا حد قابلتوجهی مصرف سیانجی میتواند رشد میکند که این مساله درنهایت به کاهش مصرف بنزین کمک خواهد کرد.
بیتوجهی به هشدارها
مصرف بنزین در کشور از روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ یکباره اوج گرفت و به ۱۳۱ میلیون لیتر نیز در برخی روزها رسید. با آغاز نوروز این روند مصرف همچنان افزایشی بود تا جایی که با کمک مخازن استراتژیک بنزین، شرکت ملی پالایش و پخش توانست روزهای پرمصرف ابتدایی سال جاری را پشتسر بگذارد. در همان ایام رسانهها هشدارهای جدی به مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش دادند که باید درکنار کنترل مصرف بنزین موضوع افزایش تولید را نیز جدی بگیرند. هرچند افزایش تولید یکشبه رخ نخواهد داد اما مساله اینجاست که میتوان دوره اورهال شرکتهای پالایشی را کوتاه کرد تا حداقل از این محل ضربه نخوریم. اکنون که یکماه از تابستان گذشته است و آمارهای غیررسمی نشان از مصرف روزانه ۱۲۰میلیون لیتری بنزین دارد. البته این میزان مصرف اختلاف قابلتوجهی با تولید داشته است که نشان میدهد ماههای آینده در صورت عدم کنترل مصرف و افزایش تولید قطعا با مشکل جدی روبهرو خواهیم شد که در خوشبینانهترین حالت، تولید بنزین توسط پتروشیمیهاست. براساس آمار و اطلاعات رسمی هماکنون در کشور روزانه ۱۰۳ میلیون لیتر بنزین تولید میشود و این میزان تولید در حالی است که تمام پالایشگاهها با ظرفیت کامل اقدام به تولید بنزین کنند. هرچند بهگفته مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش هماکنون بهدلیل اورهال پالایشگاههای کشور این حجم بنزین تولید نمیشود.
نمره ضعیف پالایش و پخش در خصوص بنزین
بهرغم تلاشهای شبانه روزی دولت و وزارت نفت به منظور تامین منابع موردنیاز برای حرکت چرخ اقتصاد کشور اما شرکت پالایش و پخش درخصوص کنترل مصرف و برنامهریزی برای افزایش تولید بنزین نتوانسته است عملکرد خوبی داشته باشد و به نظر میرسد بنزین در ماههای آتی با این روند، تبدیل به پاشنه آشیل دولت شود بهطوریکه تمام تلاشهای مجموعه وزارت نفت که منظور افزایش صادرات نفت صورت گرفته است، به جای آنکه در بخشهای مولد اقتصاد استفاده شود، صرف تهاتر با بنزین خواهد شد و عملا دستاوردهای وزارت نفت به باد خواهد رفت.