به گزارش «اخبار خودرو»،اجرای استانداردهای تعلیقی در حالی تبدیل به ضرورت شده که برخی خودروهای پرتیراژ کشور توانایی پاس کردن آن ها را ندارند. در صورتی می توان این استانداردها را اجرا کرد که تولید این خودروها متوقف شده و محصولات مدرن تر جایگزین آن ها شود. اجرای این استانداردها برابر با حذف بسیاری از خودروهای پرتیراژ مانند انواع محصولات پژو از چرخه تولید است، در حالی که حذف ناگهانی این خودروها می تواند شوک بسیار بزرگی به بازار خودرو وارد کند و احتمالا بخش بزرگی از تولید سالانه را کاهش دهد. بنابراین به نظر می رسد فشار سازمان ملی استاندارد برای اعمال این استانداردهای تعلیقی که درمجموع برای بخش خودروهای سواری و سنگین به ۸ مورد می رسد، سبب کاهش شدید تولید خودرو خواهد شد. این در حالی است که مخالفان معتقدند؛ در شرایطی که ارتباط با خارج به دلیل تحریم ها میسر نیست، فشار برای اجرای استانداردها و برخی موارد دیگر که در گذشته سابقه اجرا نداشته، به نفع صنعت خودرو نیست. هرچند بسیاری نیز اجرای این استانداردها را سبب افزایش ایمنی و کاهش مرگ ومیر ناشی از تصادفات می دانند و بر اجرای آن تاکید دارند. در همین زمینه با احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران به گفت وگو پرداختیم.
وزیر صمت می گوید؛ به دنبال اجرای استانداردهای خودرویی (استانداردهای تعلیقی) هستیم. اما به نظر می رسد برخی دیگر موافق اجرای این استانداردها نیستند. وزارت صنعت چه اقدامی در این خصوص می تواند انجام دهد؟
ما مخالف اجرای استانداردها نیستیم. آن افرادی هم که در مورد مخالفت با اجرا صحبت کرده اند، احتمالا منظورشان اجرای استانداردهای تعلیقی است. استانداردهای تعلیقی همان طور که تاکید کردم، در دو چارت «چهار استانداردی» است. اصولا به استناد مصوبه شورای عالی استاندارد، زمان بندی اجرای این استانداردهای تعلیقی باید با هماهنگی وزارت صمت انجام شود. در این شرایط، وزارت صمت است که می تواند دخالت داشته باشد. وزارت صمت هم خبر دارد که وضعیت شرکت ها به چه صورت است. اما آقایان در سازمان ملی استاندارد سخت گیری بسیاری در مورد خودروسازی ها اعمال می کنند.
آیا بحث عدم شماره گذاری برخی خودروها هم در راستای افزایش استانداردهاست؟
بله. یکی دیگر از دلایل عدم تمدید شماره گذاری برخی خودروها، استاندارد یا معیار مصرف سوخت است. این در حالی است که هنوز آیین نامه اجرایی مصرف سوخت آماده نشده، در این شرایط جلوگیری از شماره گذاری خودروها آسیب و زیان مالی جدی به خودروسازان وارد می کند. به هرحال باید شرایط برای اجرای این گونه طرح ها در نظر گرفته شود.
کدام یک از این استانداردها در شرایط فعلی برای کشور ضروری است؟
یک سری از این استانداردها مانند استاندارد برخورد با عابر بسیار مهم است و به درد کشور ما می خورد. این استاندارد در خودروهایی مانند شاهین و تارا و برخی محصولات دیگر هم رعایت شده است. اما اگر بخواهیم این استاندارد را در همه خودروها اجرایی کنیم، باید بسیاری از خودروهای پرتیراژ را کنار بگذاریم. در حال حاضر پنج خودرو را کنار گذاشته ایم. برای اجرای این استاندارد به طور کلی باید جلوی خودرو تغییر کند و تبدیل به یک خودرو دیگر شود. زیرا علاوه بر طراحی ظاهری، جانمایی اجزای فنی هم باید عوض شود. بنابراین استاندارد برخورد با عابر مهم است، اما امکان اجرای آن برای همه خودروها وجود ندارد. البته در همین شرایط تحریم نیز شرکت ها بیکار ننشسته اند و خودروهایی مانند دنا و شاهین را که این استانداردها را پاس می کنند، عرضه کرده اند. در هر صورت شرکت ها در حال فعالیت هستند. آقایان هم باید اجازه بدهند که محصولات جدید به مرور وارد سیستم شوند، تیراژ بالا پیدا کنند و با محصولات قدیمی جایگزین شوند. اما اگر بخواهیم فقط همین استاندارد ایمنی برخورد با عابر پیاده را یک شبه اجرایی کنیم، باید بسیاری از خودروها را باید کنار بگذاریم. در این صورت مملکت چه خواهد شد که این همه نیاز به خودرو دارد؟
این استانداردهای تعلیقی به طور مشخص شامل چه مواردی است؟
در خودروهای سواری یک مورد استاندارد کنترل پایداری است. مورد دوم پایش فشار تایر، مورد سوم نشانگر تغییردنده، مورد چهارم هم حفاظت عابر پیاده است. برای مثال استاندارد ایمنی برخورد با عابر پیاده و نشانگر تغییر دنده در برخی خودروهای اقتصادی مانند ساینا هم وجود دارد، اما روی برخی خودروها دیده نمی شود. برای خودروهای سنگین هم چهار استاندارد وجود دارد. یک مورد کنترل پایداری، مورد دیگر استاندارد هشدار انحراف از مسیر، یک مورد ترمز پیشرفته و مورد دیگر نیز استحکام کابین است. این موارد را در خودروهای جدید داریم اما در برخی محصولات قدیمی که مثلا در ایران خودرو دیزل تولید می شوند و برای معادن بسیار پرطرفدارند، امکان اجرا وجود ندارد. البته حُسن این محصولات این است که ۹۰درصد آن ساخت داخل است. حرف ما این است که همه جوانب را بررسی کنند. وقتی تحریم هستیم و اجازه انتقال تکنولوژی را به ما نمی دهند باید ملاحظات را رعایت کنند.
نویسنده: مجله اخبار خودرو بسترن فاو